T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
MERSİN / SİLİFKE - TOKİ Ortaokulu

ÖZÜR DİLEMEK

Özür dilemek bizlere düşünce ve hislerimizi izleme imkânı verebildiği gibi daha sağlıklı bir iletişim imkânı da sunacaktır.

Özür dilemeyi bir zayıflık olarak görürüz. Zaten hata yaptığının farkına varamayan insan özür dilemeyi de düşünmez. Hatasını görebilen ise "onurlu" gözükmek adına bu davranıştan uzak durur. Halbuki hatalar karşısında özür dilemek, olumlu bir değişim oluşturabilme imkanı sağlar. Bize düşünce ve hislerimizi kontrol etme fırsatı verir.

Özür dilemek neden zordur? İnsanlar, içlerindeki pişmanlık ve olumsuz hissiyata rağmen neden özür dilemeyi bir seçenek olarak düşünmezler ve içlerindeki bu huzursuzluğu giderme adına çeşitli etkinliklerle kafa dağıtmaya çalışırlar. Peki neden özür dilemeyi tercih etmeyiz? Neden bu kadar zordur özür dilemek-dileyebilmek?

İnsan davranışı, oldukça karmaşıktır ve her birey kendi değerleri ve deneyimleri ölçüsünde hareket eder. Zira özür durumunda da "insanın biricikliği" rol oynar. Özür dileme salt yanlışlıklara ve suçluluklara karşı bir cevap düşünülür. Nitekim hata yapmadığını düşünen biri kuvvetle ihtimal özür dilemeyecektir. Hata yaptığını kendince fark eden ve hatasını kabul eden biri de özrü zayıflık olarak gördüğü için karşısındaki kişiye "güçlü", "onurlu" gözükebilmek adına özür dilemeyebilir. Kimimiz de hatayı kabul etmenin bizi hep kusurlu davranmaya yönelteceğini, hataya yatkın insanlar yapacağını düşündüğünden özür dilemez.

Özür dilemekle bir nevi sorumluluğu bir seviyede üzerimize alıyoruz, kusurlarımızı düzeltmek için değişimi başlatıyoruz demektir. Hepimiz biliyoruz ki kimse mükemmel değildir; önemli olan, hatanın mümkün olduğunca bir daha tekrarlanmamasıdır. Ne kadar çok kusurumuzu kabul edebiliyorsak, o kadar çok kendimize olumlu değişim oluşturabilme adına çalışabiliyoruz demektir.

Özür dileme kapasitesini geliştirmek zor olabilir, nitekim zaman da alacaktır. Fakat gururu ve gelişimimizi engelleyen düşünceleri bir kenara bırakıp olaya kişisel gelişimimiz ve psikolojik açıdan bakarsak, özür dilemek bizlere düşünce ve hislerimizi izleme imkânı verebildiği gibi daha sağlıklı bir iletişim imkânı da sunacaktır.

TOKİ REHBERLİK

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 14.06.2017 - Güncelleme: 28.12.2023 09:45 - Görüntülenme: 7030
  Beğen | 0  kişi beğendi