T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
MERSİN / SİLİFKE - TOKİ Ortaokulu

GÜVENLİ İNTERNET KULLANIMI

Bir takım kurallar koymak, sosyal medyayı daha olumlu şekilde kullanma alışkanlığı yaratmak için en iyi yoldur.

Çocuklar için 'sosyal medya'yı güvenli hale getirmek.

Günümüzün çocukları artık sosyal medyayla daha iç içeler. Gençlerin %80'i sosyal medyayı kullanıyor ve bu platformlarda kendileri hakkında bilgiler paylaşıyorlar.

Bunların yararları olmasının yanı sıra, yeni riskler de ortaya çıkmaya başladı. Akranlarının baskısı, kötü alışkanlıklar, olumsuz paylaşımlar bir çocuk için sosyal medyanın ciddi sorunlar oluşturmasına neden olabilir.

Bir çok aile için, çocuklarının sosyal medyada olması hem endişe verici hem de engellenemez bir durumdur. Ama doğru yaklaşımlar sayesinde anne-baba çocuğuna sosyal medyayı sorumlu, saygılı ve olumlu kullanmayı öğretebilir.

İşte size uzmanlardan, çocukların sosyal medyayı güvenli kullanmaları için bazı yöntemler.

1. Sosyal medyayı siz de öğrenin.

Uzmanlar, çocuklarınızın kullandığı sosyal ağları inceleyip onlar hakkında bilgi edinip, kullanmayı öğrenmenizi öneriyorlar.

Sosyal platformlara aşina olmanız her birinin nasıl işlediğini daha iyi anlamanızı sağlayacaktır. Ayrıca; kendi profilinizi de oluşturup daha hakim olabilirsiniz.

Her sosyal platformun farklı riskleri vardır. O sebeple her bir platformun arasındaki farkı öğrenmelisiniz.

Çocukların, gençlerin kullandığı bazı popüler sosyal ağlar şunlardır:

Facebook

Twitter 

2. Yaş limitini belirleyin.

Eğer çocuklarınıza sosyal medyayı kullanması için izin vermiyorsanız, onlara kaç yaşında kullanmaları gerektiklerini söylemeniz iyi olacaktır.

Eğer çocuklar bir şeyi hiçbir zaman yapamayacakları hissine kapılırlarsa, o işi gizli yapmaya daha meyilli olurlar.

Çocuklarınızın sosyal ağları kullanacakları yaşa karar verirken, bazı platformların zaten en az 13 yaş ve üzeri profillere izin verdiğini unutmayın. Bu platformların oluşturulduğu bazı ülkelerde 13 yaş altı çocukların ailelerinin izni olmadan hesap açamayacakları da belirtilmektedir.

3. Çocuklarınızla sosyal medyanın tehlikeleri ve olumsuz sonuçları hakkında konuşun.

Çoğu çocuk sosyal medya sebebiyle oluşabilecek olumsuz neticelerin farkında değil. Onların şahsi bilgilerine ulaşımın bu kadar kolay olmasını hafife alıyor ve her türlü aktivitelerinin çevrimiçi olarak takip edildiğini unutuyorlar.

Aileler de paylaşılan fotoğrafların, gelen yorumların, ve kurdukları iletişim tarzlarının çocuklarının geleceklerini etkileyebileceğini unutmamalılar.

Aileler çocuklarıyla, sosyal medya sebebiyle yaşamlarının nasıl zarar görebileceğini açıkça konuşmalı, bununla ilgili çıkan haberleri örnek vererek tartışmalı. Çocukların da bu konularla ilgili yardım istemesi veya sorular yöneltmesine ortam yaratmalı.

Çocuklarla sosyal medyanın tehlikelerinin sinyallerini konuşarak, onların bir fotoğraf ya da konum paylaşmadan önce dikkat etmeleri ve iyi düşünmeleri sağlanmalı.

4. Bilgisayarı evinizin ortak kullanılan bir odasında bulundurun.

Bilgisayarı çocuğunuzun odasında tutmaktansa, evin salon gibi daha merkezi bir bölümünde bulundurmanız iyi olacaktır. Bu şekilde onun neler yaptığını göz ucuyla izleyebilirsiniz.

Çocuklar, ebeveynlerinin olduğu ortamlarda, izlenmeleri olası olduğu için sakıncalı şeyler yapmaktan kaçınırlar.

5. Kurallar koyun.

Bir takım kurallar koymak, sosyal medyayı daha olumlu şekilde kullanma alışkanlığı yaratmak için en iyi yoldur. Mesela, çocuğunuzun sosyal medyada geçireceği zaman limitini belirlemek. Ayrıca birlikte de sosyal ağlarda vakit geçirebilir, böylece güvenli mi diye kontrol edebilirsiniz.

Ama yine de çok katı kurallar koymayın. Çocuğunuzun da kendini kısıtlanmış hissetmeyeceği şekilde, orta yolu bulmaya çalışın. Böylece yaptıklarını sizden saklamak durumunda kalmasın.

6. Ara sıra çocuğunuzun profilinde gizlilik ayarlarını kontrol edin.

Her bir sosyal platform için arada bir çocuğunuzun profilinde gizlilik ayarlarını kontrol edin. Sosyal ağlarda bazen güncellemeler yapılır ve bu ayarlar değişebilir. O yüzden profil ayarlarının aynen devam ettiğinden emin olmak gerekir.

TOKİ REHBERLİK

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 14.06.2017 - Güncelleme: 28.12.2023 09:45 - Görüntülenme: 10363
  Beğen | 0  kişi beğendi